Partner van het onderwijs
De afgelopen jaren is BijlesHuis uitgegroeid tot een toonaangevende partner in het Belgische onderwijslandschap. Meer dan 27.000 leerlingen hebben inmiddels de weg naar ons gevonden, voornamelijk voor 1-op-1 bijles maar ook in huiswerkklassen op school. Door een hybride systeem van publieke en private samenwerking tussen school, overheid en aanvullend onderwijs te creëren, kunnen we meer kansen bieden aan leerlingen en optimaliseren we de werkingsmiddelen van het onderwijs. Leerlingen die instappen in korte trajecten via BijlesHuis, gaan namelijk gemiddeld met 27% vooruit, waardoor scholen zich beter kunnen concentreren op hun kerntaken en ouders meer rust ervaren binnen het gezin.
Bedrijf en non-profit
BijlesHuis bestaat uit twee luiken:
- een bv die individuele bijlessen organiseert voor gezinnen die dit zelf bekostigen
- een vzw-werking die focust op leersteun voor élk leerling via subsidies en fondsen, zonder winstoogmerk
Deze duale vorm laat toe om via het bedrijf BijlesHuis investeringen aan te trekken en te innoveren, zoals de online lesomgeving van Bednet, het matching algoritme, gratis lesmateriaal en recente toepassingen met AI.
Én om via onze non-profitstructuur samenwerkingen met scholen en overheden op te zetten die ons geen directe winst opleveren, maar wel een grote maatschappelijke meerwaarde.

Een groeiende behoefte aan onderwijsbegeleiding
De vraag naar buitenschoolse onderwijsondersteuning neemt toe door maatschappelijke en demografische ontwikkelingen, zoals een stijging van het aantal werkende ouders, een toenemende aandacht voor de ontwikkeling van de kinderen en een toename van leerlingen met een migratieachtergrond. Om aan deze groeiende behoefte te voldoen, is BijlesHuis in 2013 gestart. Wij bieden niet alleen kwalitatieve begeleiding aan huis, maar ondersteunen ook scholen met programma’s zoals huiswerkklassen, 1-op-1 bijles op school en studiebegeleiding voor leerlingen. Het aanvullend onderwijs speelt daarnaast een belangrijke rol bij het inhalen van leerachterstanden door de COVID-19-pandemie en lerarentekorten.

Betaalbaarheid: een gedeelde verantwoordelijkheid
BijlesHuis werkt zonder subsidies. Soms horen we van ouders dat bijles daarom moeilijk betaalbaar is. Onze tarieven (gemiddeld €37/u) zijn zorgvuldig afgestemd op de waarde die we bieden: 1-op-1 begeleiding door professionele docenten, persoonlijke service en bereikbaarheid bij vragen of problemen, selectie, screening, evaluaties, gratis oefenmateriaal, een verzekering tijdens de bijlessen, het garanderen van een goede match en een online leeromgeving.
Daarnaast voldoet BijlesHuis aan alle regelgevingen en storten we een aanzienlijk deel van de omzet door naar de belastingsdienst.
De echte uitdaging ligt bij het gebrek aan overheidssteun. Zoals bij logopedie of psychologische hulp, is terugbetaling voor bijles noodzakelijk om de financiële druk op gezinnen te verlichten. We hopen dat de overheid dit belang snel erkent, zodat kwaliteitsvolle ondersteuning toegankelijk wordt voor elk kind die dat nodig heeft, niet enkel voor wie het kan betalen.
Samen begeleiding toegankelijk maken
Bij BijlesHuis leveren we alvast inspanningen om naschoolse ondersteuning toegankelijk te maken voor iedereen. Zo bieden we in samenwerking met vzw TAJO kwetsbare jongeren vakinhoudelijke begeleiding in Frans, wiskunde en studiebegeleiding. Daarnaast hebben we verschillende gratis huiswerkklassen lopen op Vlaamse scholen, zoals hier in Schaarbeek.
Echter, om bijles voor iedereen toegankelijk te maken, is er meer nodig. Wij staan open voor samenwerkingen en dialoog met gemeentes, de overheid en alle partners in het onderwijsveld om een duurzame oplossing te vinden.

Evolutie van de schoolondersteuning
Vroeger werden ondersteunende onderwijstaken vaak uitgevoerd door minder professionele individuen en organisaties. Sinds onze oprichting in 2013 heeft BijlesHuis zich ingezet om de sector te professionaliseren door te investeren in onderzoek, methodologieën en opleidingen. Uit recent onderzoek van BijlesHuis blijkt dat ouders positief staan tegenover aanvullend onderwijs. Ook scholen en CLB’s verwijzen vaker door naar onze diensten. Dit toont aan dat er een groeiende erkenning is voor de meerwaarde die we bieden.
Het behoud van onderwijsvrijheid en de autonome positie van onderwijsinstellingen stellen scholen in staat om zelf te kiezen of ze al dan niet samenwerken met externe partijen en welke partijen het beste bij hen passen.
In veel Zuid-Europese landen, het Verenigd Koninkrijk of Aziatische landen, richten particuliere onderwijsaanbieders zich op de kerntaken van het reguliere onderwijs en groeiden uit tot een veel duurder en ontoegankelijker alternatief voor regulier onderwijs. In België is er geen sprake van privatisering van het onderwijs, maar eerder van uitbesteding van niet-kerntaken aan professionele ondersteuners, waar zowel de leerling, de school als de ouder van profiteren.
Samenwerken aan de toekomst van onderwijs
De extra begeleiding van BijlesHuis vindt plaats in de vertrouwde omgeving van de eigen school. Zo kunnen we die naadloos afstemmen op het lesprogramma en de schoolcultuur, terwijl de school het toezicht op de kwaliteit behoudt.
Bovendien trekt het aanvullend onderwijs binnen de schoolmuren nieuw onderwijstalent aan. Door bijlesdocenten en huiswerkbegeleiders te betrekken bij het reguliere onderwijs, helpen we de stap naar een vaste baan in het onderwijs te verkleinen. In het licht van het huidige lerarentekort is dit een zeer positieve ontwikkeling. Lees hier enkele getuigenissen van bijlesdocenten die nu voor de klas staan.

Wat kan BijlesHuis voor uw school betekenen?
Het reguliere en het aanvullend onderwijs hebben elkaar gevonden in een effectieve samenwerking, waarbij leerlingen en ouders optimaal worden ondersteund terwijl scholen en leerkrachten worden ontlast. Bij BijlesHuis blijven we ons inzetten voor onze missie om bijles toegankelijk te maken voor elk kind, en staan we open voor gesprekken met alle partners in het onderwijsveld.
Wil u meer weten over de mogelijkheden voor uw school? Neem dan contact op:
