Veelgestelde vragen

Jouw motivatie, cv en puntenlijsten worden eerst door BijlesHuis geanalyseerd. Hieruit maken we een eerste selectie. Om in aanmerking te komen om bijles te geven via BijlesHuis studeer je ofwel een richting hoger onderwijs, ofwel heb je al een diploma hoger onderwijs. Vervolgens nodigt BijlesHuis de potentiële lesgever uit voor een gesprek. Onze medewerkers zoeken voor elke student de juiste match op basis van kennis, persoonlijkheid en beschikbaarheid. Meer informatie vind je bij hier.

Je hoeft niet zelfstandig te zijn om bijles te geven. BijlesHuis is een erkend platform voor deeleconomie. Dat betekent dat je jaarlijks tot een maximumbedrag van €6540 (2022) kunt bijverdienen met bijles geven.  Sowieso krijg je van ons automatisch een seintje zodra je tijdens het jaar het maximumbedrag nadert.

Via deeleconomie betaal je slechts 10% netto belastingen op je bijlesinkomsten. BijlesHuis is verplicht om 10,7% bedrijfsvoorheffing in te houden van je vergoeding. De overige 0,7% ( = 10,70% bedrijfsvoorheffing - 10% belastingen) wordt verrekend met je belastingaangifte. Meer informatie over deeleconomie vind je op deze website.
 

Indien je een zelfstandig statuut hebt en "les geven" (of een variant) als activiteit hebt, kun je geen gebruik maken van deeleconomie en worden je inkomsten via je zelfstandig statuut (eenmanszaak of vennootschap) belast. Je kunt als zelfstandig lesgever bij BijlesHuis terecht ongeacht of je btw-plichtig bent of niet.

BijlesHuis is een erkend platform in deeleconomie. Hierdoor kun je eenvoudig lesgeven, zonder een zelfstandig statuut. Wat betekent dit concreet?
- Geen administratie voor jou, dat regelen wij!
- Maximale verdienste van €6.540 in 2022
- Slechts 10,7% belastingen betalen op je bijlesinkomsten

Je kunt géén gebruik maken van Deeleconomie in volgende situaties:
- Je hebt een zelfstandig statuut (bijberoep of hoofdberoep) met als hoofdactiviteit 'Les geven'. In dat geval kun je uiteraard via je statuut aan de slag als bijlesdocent bij BijlesHuis. Hoe je kunt factureren, wordt besproken in het intakegesprek.
- Je bent werkzoekend en ontvangt een werkloosheidsuitkering. In dat geval moet je een goedkeuring aanvragen bij de instantie die de uitkering uitbetaalt.
- Je ontvangt een ziekte-uitkering. In dat geval moet je een goedkeuring aanvragen bij de instantie die de uitkering uitbetaalt.

! Let op: BijlesHuis treedt niet op als je werkgever. Je werkt via Deeleconomie en bent dus niet bij BijlesHuis in dienst. Daarom kunnen wij geen attesten van tewerkstelling invullen voor bv. een mutualiteit. We kunnen indien gewenst wel een bevestiging bezorgen dat je als lesgever aan de slag bent via BijlesHuis. 

Alle informatie over Deeleconomie vind je hier.

De vergoeding die je ontvangt voor het geven van studiebegeleiding en bijles, is afhankelijk van je eigen ervaring, het niveau van de begeleiding en de locatie waar de begeleiding doorgaat. Naarmate je meer ervaring opdoet met les geven, bouw je ook ervaringspunten op en verdien je meer! We bespreken jouw vergoeding in een persoonlijk intakegesprek.

BijlesHuis treedt niet op als je werkgever. Je werkt bv. via Deeleconomie en bent dus niet bij BijlesHuis in dienst. Daarom kunnen wij geen attesten van tewerkstelling invullen voor bv. een mutualiteit. We kunnen indien gewenst wel een bevestiging bezorgen dat je als lesgever aan de slag bent via BijlesHuis.