Veelgestelde vragen

Jouw motivatie, cv en puntenlijsten worden eerst door BijlesHuis geanalyseerd. Hieruit maken we een eerste selectie. Om in aanmerking te komen om bijles te geven via BijlesHuis studeer je ofwel een richting hoger onderwijs, ofwel heb je al een diploma hoger onderwijs. Vervolgens nodigt BijlesHuis de potentiële lesgever uit voor een gesprek. Onze medewerkers zoeken voor elke student de juiste match op basis van kennis, persoonlijkheid en beschikbaarheid. Meer informatie vind je bij hier.

Je hoeft niet zelfstandig te zijn om bijles te geven. BijlesHuis is een erkend platform voor deeleconomie. Dat betekent dat je jaarlijks tot een maximumbedrag van €6540 (2022) kunt bijverdienen met bijles geven.  Sowieso krijg je van ons automatisch een seintje zodra je tijdens het jaar het maximumbedrag nadert.

Via deeleconomie betaal je slechts 10% netto belastingen op je bijlesinkomsten. BijlesHuis is verplicht om 10,7% bedrijfsvoorheffing in te houden van je vergoeding. De overige 0,7% ( = 10,70% bedrijfsvoorheffing - 10% belastingen) wordt verrekend met je belastingaangifte. Meer informatie over deeleconomie vind je op deze website.
 

Indien je een zelfstandig statuut hebt en "les geven" (of een variant) als activiteit hebt, kun je geen gebruik maken van deeleconomie en worden je inkomsten via je zelfstandig statuut (eenmanszaak of vennootschap) belast. Je kunt als zelfstandig lesgever bij BijlesHuis terecht ongeacht of je btw-plichtig bent of niet.

BijlesHuis is een erkend platform in deeleconomie. Hierdoor kun je eenvoudig lesgeven, zonder een zelfstandig statuut. Wat betekent dit concreet?
- Geen administratie voor jou, dat regelen wij!
- Maximale verdienste van €6.540 in 2022
- Slechts 10,7% belastingen betalen op je bijlesinkomsten

Je kunt géén gebruik maken van Deeleconomie in volgende situaties:
- Je hebt een zelfstandig statuut (bijberoep of hoofdberoep) met als hoofdactiviteit 'Les geven'. In dat geval kun je uiteraard via je statuut aan de slag als bijlesdocent bij BijlesHuis. Hoe je kunt factureren, wordt besproken in het intakegesprek.
- Je bent werkzoekend en ontvangt een werkloosheidsuitkering. In dat geval moet je een goedkeuring aanvragen bij de instantie die de uitkering uitbetaalt.
- Je ontvangt een ziekte-uitkering. In dat geval moet je een goedkeuring aanvragen bij de instantie die de uitkering uitbetaalt.

! Let op: BijlesHuis treedt niet op als je werkgever. Je werkt via Deeleconomie en bent dus niet bij BijlesHuis in dienst. Daarom kunnen wij geen attesten van tewerkstelling invullen voor bv. een mutualiteit. We kunnen indien gewenst wel een bevestiging bezorgen dat je als lesgever aan de slag bent via BijlesHuis. 

Alle informatie over Deeleconomie vind je hier.

Wanneer het oorspronkelijke pakket werd afgerond en alle problemen van de baan zijn, dan is dat super! Je mag de lesstatus aanpassen naar "bijles beëindigd". Op die manier is alles administratief in orde en kunnen we jou nieuwe begeleidingen voorstellen.

Indien de leerling toch verdere uren wil inplannen met jou, geef je best een seintje aan de verantwoordelijke accountmanager, zodat die de praktische kant met de student/ouders kan bespreken. In afwachting daarvan mag je reeds verdere afspraken maken, waarvoor je uiteraard ook vergoed zal worden. Geef wel duidelijk mee aan de leerling dat het pakket overschreden zal worden, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan.

Het is binnen onze werking mogelijk om naast lessen op locatie ook online leerlingen te begeleiden, via een online omgeving, speciaal ontwikkeld voor 1-op-1 lessen. Deze vind je na de koppeling met de student terug op de lespagina, via de groene knop rechtsboven. Voor de student ziet dit er hetzelfde uit, maar die zal natuurlijk eerst moeten inloggen op de website. Indien dit toch moeilijk zou blijken, kan je hem altijd de URL, de rechtstreekse link, doorsturen die je bovenaan de pagina vindt.

Bij de openstaande opdrachten worden de online begeleidingen aangeduid met een groene bol, zodat je ze gemakkelijk kan terugvinden. We willen je wel vragen om niet te solliciteren voor lessen die niet online kunnen doorgaan, tenzij je effectief de begeleiding op locatie kan geven. 

Meer informatie over onze online omgeving vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=ru4qxZQCzoM

De vergoeding die je ontvangt voor het geven van studiebegeleiding en bijles, is afhankelijk van je eigen ervaring, het niveau van de begeleiding en de locatie waar de begeleiding doorgaat. Naarmate je meer ervaring opdoet met les geven, bouw je ook ervaringspunten op en verdien je meer! We bespreken jouw vergoeding in een persoonlijk intakegesprek.

BijlesHuis treedt niet op als je werkgever. Je werkt bv. via Deeleconomie en bent dus niet bij BijlesHuis in dienst. Daarom kunnen wij geen attesten van tewerkstelling invullen voor bv. een mutualiteit. We kunnen indien gewenst wel een bevestiging bezorgen dat je als lesgever aan de slag bent via BijlesHuis.

Het volstaat om de agenda aan te vullen op de lespagina om jouw vergoedingen te ontvangen. Vul deze zeker op voorhand in, zodat er geen discussies kunnen ontstaan met de student over de afspraken. Je kan deze steeds achteraf wijzigen, tot de laatste dag van de maand. Je ontvangt jouw vergoedingen in de tweede week van de maand volgend op de gegeven uren.